Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z rabarbarem"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 46
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 46
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 240 kcal, cena 90 gr
Krok pierwszy
Drożdże wkrusz do miseczki. Dodaj 1 dag cukru, połowę ciepłego mleka i 2 dag mąki. Przygotowane utrzyj. Odstaw zaczyn pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 min).
Krok drugi
dag mąki odłóż, resztę wsyp do miski. Dodaj 5 dag cukru, szczyptę soli i 2 jajka. Wsyp skórkę z połowy cytryny. Dodaj 6 dag rozpuszczonego masła i zaczyn. Wyrób ciasto, odstaw na godzinę.
Krok trzeci
Rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Wsyp do garnka z wodą i 3 dag cukru, gotuj 2 minuty. Pozostaw w wywarze do ostudzenia. Następnie odlej na sicie, pozostaw do całkowitego osączenia.
Krok czwarty
Twaróg zmiel, wymieszaj z jajkiem, 10 dag cukru, cukrem waniliowym oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Zagnieć kruszonkę z reszty mąki, masła i cukru. Odstaw do schłodzenia.
Krok piąty
Ciasto rozwałkuj, przełóż do pokrytej pergaminem formy. Porozkładaj kupki z masy serowej. Między nimi rozłóż rabarbar. Posyp kruszonką i 3 dag migdałów. Piecz 35 min w temp. 170 st.Źródło: Świat kobiety