Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek ze śliwkami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Śliwki umyj i usuń pestki. Mleko wlej do garnka i podgrzej. Dodaj masło, podgrzewaj, aż się rozpuści. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzep mikserem na wolnych obrotach, dodaj cukier, śmietanę i wymieszaj. Dodawaj na przemian porcję mąki i mleka, miksując na wolnych obrotach.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż część śliwek. Boki posmaruj masłem. Wlej masę i zanurz w niej połówki śliwek skórką do góry. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C.
Czas: około 1,5 godziny.Źródło: Dobry Tydzień