Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28229
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28229
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier, ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jogurt, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Jabłka obieramy, kroimy w płaskie kawałeczki i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do jabłczanej masy
Małe placuszki smażymy na tłuszczu na małym ogniu, z obydwu stron na złoty kolor
Zółtko ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone oraz likier i mieszamy
Placki układamy na talerzu. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy serem
Ps1 Można użyć innego likieru, albo rumu. Ps2 Jabłka można w sezonie zastąpić śliwkami