Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placki ziemniaczane z pieczarkami"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Ziemniaki obieram, myję, ścieram na tarce o małych otworkach razem z obraną cebulą. Odlewam nadmiar soku, który się wytworzył. Do startych warzyw dodaję jajko oraz mąkę. Wszystko przyprawiam solą oraz pieprzem, starannie mieszam ciasto. Na patelni rozgrzewam olej. Nakładam ciasto, formując dość spore placki (powinny wyjść 4 sztuki). Smażę je na złoto z obu stron.
Boczek kroję w niewielkie paski. Przesmażam je na półchrupiąco na patelni. Dodaję pokrojone w plastry pieczarki oraz pokrojoną w plasterki papryczkę pepperoni. Smażę, mieszając. Gdy zmiękną, dodaję keczup. Potrawkę przyprawiam, mieszam z posiekaną natką.
Blaszkę z piekarnika wykładam folią aluminiową. Kładę na niej placki. Na każdym rozkładam porcję potrawki. Posypuję częścią startego sera. Placki składam na pół, posypuję resztą sera. Zapiekam 10min w 180 st.
Porcja zawiera ok. 430 kcal.
Porcja kosztuje ok. 3 zł.
ok. 50 min.Źródło: Tina