Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki bananowe przygotowałam dla wnuków z bananów więcej dojrzałych, takie banany właśnie są najlepsze na takie placuszki, a moje wnuki za nimi przepadają.
rózga - trzepaczka, wyższa miska, widelec, patelnia,
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 69079
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 69079
Składniki
Banany po obraniu wkładam do miski i dokładnie rozgniatam widelcem na papkę. Do papki bananowej dodaję, jajka, cukier puder, mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wszystko mieszam rózgą - trzepaczką do połączenia składników na jednolitą masę. ( można zmiksować mikserem ). Ciasto odkładam na 10 minut aby delikatnie się napuszyło czyli odpoczęło. Po tym czasie na dobrze rozgrzaną patelnię nakładam niewielką ilość oleju i smażę placuszki z obydwu stron na złoty kolor, smażę na małym płomieniu gazu. Po usmażeniu podaję je polane syropem klonowym . Można je podać z dżemem , ulubioną konfiturą lub w towarzystwie ulubionych owoców. Smacznego. Rada; masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, można zamiast proszku do pieczenia użyć sody oczyszczonej,