Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placuszki cukiniowe z fetą"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Cukinie umyj, wytrzyj, odetnij końce, resztę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Startą cukinię posól i odstaw na 30 minut. Potem dobrze odciśnij sok.
Miętę opłucz, osusz, posiekaj. Ser pokrusz, wymieszaj z cukinią. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz miętę. Wbij jajko. Dodaj tyle mąki, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzewaj porcjami olej. Łyżką kładź warzywne ciasto, formując cienkie placki. Smaż je na rumiano. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jogurt wymieszaj z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oliwą.
Koperek opłucz, posiekaj, dodaj do sosu. Przypraw go sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj do placków.Źródło: Tina