Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-06-2024
Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to deser uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Danie łatwe i błyskawiczne!
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 474
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 474
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Składniki
Składniki ciasta nie mogą być wzięte prosto z lodówki, zwłaszcza jogurt i jajka. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy w plasterki lub kostkę. Do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Suche składniki najlepiej przesiać, placuszki będą puszyste. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego czasami należy dodać trochę mąki.
Do gotowego ciasta wrzucamy truskawki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju ma być sporo, tak jak przy plackach ziemniaczanych, wtedy placuszki wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron na umiarkowanym ogniu.
Usmażone placuszki kładziemy na ręcznik papierowy, osączamy z tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki jogurtowe gotowe!