Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-06-2024
Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to deser uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Danie łatwe i błyskawiczne!
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 85
Polecam.
Odsłon: 482
Wspaniale chrupkie i sycące placki z cukinii i szynki. Delikatny smak cukinii...
Odsłon: 122
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 85
Polecam.
Odsłon: 482
Wspaniale chrupkie i sycące placki z cukinii i szynki. Delikatny smak cukinii...
Odsłon: 122
Składniki
Składniki ciasta nie mogą być wzięte prosto z lodówki, zwłaszcza jogurt i jajka. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy w plasterki lub kostkę. Do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Suche składniki najlepiej przesiać, placuszki będą puszyste. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego czasami należy dodać trochę mąki.
Do gotowego ciasta wrzucamy truskawki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju ma być sporo, tak jak przy plackach ziemniaczanych, wtedy placuszki wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron na umiarkowanym ogniu.
Usmażone placuszki kładziemy na ręcznik papierowy, osączamy z tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki jogurtowe gotowe!