Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak

Pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 567 Ocena: 4968

Dodano:

Odsłon: 3917

Pleśniak to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju, kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, powidłami i słodkiej bezy.

Składniki

  • 6 żółtka
  • 4 łyżki cukru + ½ szk. Do ubicia z białkami
  • 1 ½ margaryna
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Słoik powideł
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1 Żółtka, mąkę , margarynę, proszek do pieczenia, cukier, wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto.

  2. 2 Ciasto dzielimy na dwie części.
    3 Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie do pieczenia.

  3. 4 Do drugiej części dodajemy kakao i wyrabiamy oraz ponownie dzielimy na dwie części.
    5 Na ciasto które znajduje się w formie wykładamy powidła.

  4. 6 Z jednej części ciasta robimy kruszonkę którą kruszymy na powidła.

  5. 7 Za pomocą miksera ubijamy pianę z białek dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i ½ szk. Cukru.
    8 Pianę wykładamy na kruszonkę.

  6. 9 Z pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierz ciasta, lub kruszymy ręką jak wygodniej.
    10 Ciasto pieczemy w piekarniku 45 minut w 180˚C.
    11 Pleśniak gotowy.
    12 Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 stycznia 2018 Pleśniak znam,mam również u siebie i darzę to ciasto niegasnącym sentymentem:)))Jedno z moich najukochańszych wspomnieniowych ciast....dzięki za przypomnienie tego pysznego cuda:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia 2018 Na początek od razu powiem, że mam ze sobą talerzyk ;)

Świetne ciacho, mama takie robiła i samo rozpływa się w ustach. Pycha :)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń