Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 915 Ocena: 10608
Dodano: 08.01.2018
Odsłon: 5853
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
1 Żółtka, mąkę , margarynę, proszek do pieczenia, cukier, wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto.
2 Ciasto dzielimy na dwie części.
3 Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie do pieczenia.
4 Do drugiej części dodajemy kakao i wyrabiamy oraz ponownie dzielimy na dwie części.
5 Na ciasto które znajduje się w formie wykładamy powidła.
6 Z jednej części ciasta robimy kruszonkę którą kruszymy na powidła.
7 Za pomocą miksera ubijamy pianę z białek dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i ½ szk. Cukru.
8 Pianę wykładamy na kruszonkę.
9 Z pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierz ciasta, lub kruszymy ręką jak wygodniej.
10 Ciasto pieczemy w piekarniku 45 minut w 180˚C.
11 Pleśniak gotowy.
12 Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Maudie 08 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Pleśniak znam,mam również u siebie i darzę to ciasto niegasnącym sentymentem:)))Jedno z moich najukochańszych wspomnieniowych ciast....dzięki za przypomnienie tego pysznego cuda:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 08 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Na początek od razu powiem, że mam ze sobą talerzyk ;)Świetne ciacho, mama takie robiła i samo rozpływa się w ustach. Pycha :) Odpowiedzi: 2 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz