Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie lubi słodkości. U nas najlepiej sprawdzają się szybkie i proste ciasta. Propozycja dla leniwych łasuchów.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 921
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 921
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Składniki
Margarynę z mąką siekamy nożem, dodajemy żółtka i proszek do pieczenia. Zarabiamy ciasto. Dzieli na 3 części. Jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i wyrabiamy w rękach aby wszystko się połączyło. Gdy się połączy wkładamy do zamrażalnika razem z drugą mniejszą częścią. Większą część rozkładamy na blaszce ( wymiary 25 x 30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy powidłami. Ciemną część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch powideł. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier ( tak jak na beze ), wykładamy na powidła. Następnie ścieramy drugą mniejszą część ciasta na tej samej tarce i posypujemy wierzch. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ( 180C ) przez 40 min.