Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak z bananami

Pleśniak z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10321

Dodano:

Odsłon: 4413

kolejna odmiana poczciwego pleśniaka :-) robiłam go już z wiśniami, jabłkami, truskawkami, gruszkami, brzoskwiniami i porzeczkami, tym razem przyszedł czas na ... banany :-)

Składniki

  • margaryna 20 dag
  • cukier 3/4 szkl. + 3/4 szkl. do bezy
  • cukier waniliowy 1
  • jajko 3 duże lub 4 mniejsze
  • mąka pszenna 3 szkl.
  • kakao 2 pełne łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1,5 płaskiej łyżeczki
  • banan 4 średnie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękką margarynę utrzeć z 3/4 szkl. cukru i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedną część włożyć do lodówki, do drugiej dodać kakao i zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodawać po trochu 3/4 szkl. cukru, ciągle miksując.
    Banany pokroić na plastry ok. 1 - 1,5cm.
    Na blachę (24 x 24cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą skubać ciasto białe, następnie ciasto kakaowe, ułożyć banany (gęsto plaster przy plastrze), na banany równomiernie wyłożyć ubite białka i na wierzch skubać jasne ciasto z lodówki. Piec ok. 45-50 min. w temp. 180 stopni.

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

viaderko 23 lutego 2016 uwielbiam to ciasto ale z bananami nigdy nie jadłam :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 12 stycznia 2016 ale pychota :) z bananami nie robiłam ale wygląda super :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 11 stycznia 2016 Wygląda bardzo smakowicie, ale czy nie jest za słodkie? Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 stycznia 2016 Mam pytanko, czy robiłaś pleśniaka używając owoców mrożonych ? Mam akurat jagody, ale nie wiem, czy za dużo soku nie puszczą ? Odpowiedzi: 2 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 stycznia 2016 Ależ ono musi być pyszne i jak widać wilgotne :)
Rozpieszczasz na maxa swoich bliskich, pozdrówka :)
Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń