Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak z czarną porzeczką

Pleśniak z czarną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1737

Dodano:

Odsłon: 7231

które kojarzy mi się z dzieciństwem, bo piekła je moja mama. Uwielbiam czarną porzeczkę a do pleśniaka idealnie pasuje. Przełamuje słodycz bezy. Fajnie jest się wgryź w piankę lekką jak puch i mega słodką.

Składniki

  • ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka płaska kakao
  • beza: 4 białka z dużych jaj
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pozostałe: 40 dkg czarnej porzeczki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pleśniak z czarną porzeczką

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Zimne masło kroję na kawałki, przekładam do miski dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, żółtka i bardzo krótko zagniatam. Do 1/3 ciasta dodaje kakao. Ciasto przekładam do zamrażalnika na godzinę.

    Dno blaszki o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Na tarce ścieram połowę ciasta jasnego, na nim ścieram ciasto kakaowe. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i zapiekam 15 minut. Porzeczki obrane otaczam w mące ziemniaczanej. Układam na podpieczone ciasto.

  2. Beza:

    Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam kolejna porcja cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu jak piana jest lśniąca dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam. Bezę wykładam na porzeczki. Na wierzch ścieram ciasto jasne. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 10 minut, potem zmieszam na 150 stopni i piekę jeszcze 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń