Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju, kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, dżemu i słodkiej bezy. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3025
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 55
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 64
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3025
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 55
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 64
Składniki
Białka jajek oddzielić od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnice. Dodać 4 żółtka, margarynę, śmietanę, ocet i sól. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dołożyć kakao i wyrobić. Dwie części - jasną i ciemną - włożyć do zamrażalnika na czas kolejnych etapów. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier. Białka z cukrem ubijać ok. 5 min, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Jasną część wyłożyć na blachę (o wymiarach około 35x20) i posmarować dżemem morelowym oraz rozłożyć równomiernie posiekane orzechy. Na warstwę dżemu zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Na to nałożyć ubitą z białek i cukru pianę, a następnie zetrzeć jasne ciasto. Ciasto piec w temp. 200st ok 40-45 min. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem i pokroić.
Polecam