Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju, kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, dżemu i słodkiej bezy. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam.
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 103
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2633
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107230
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2077
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 103
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2633
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107230
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2077
Składniki
Białka jajek oddzielić od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnice. Dodać 4 żółtka, margarynę, śmietanę, ocet i sól. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dołożyć kakao i wyrobić. Dwie części - jasną i ciemną - włożyć do zamrażalnika na czas kolejnych etapów. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier. Białka z cukrem ubijać ok. 5 min, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Jasną część wyłożyć na blachę (o wymiarach około 35x20) i posmarować dżemem morelowym oraz rozłożyć równomiernie posiekane orzechy. Na warstwę dżemu zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Na to nałożyć ubitą z białek i cukru pianę, a następnie zetrzeć jasne ciasto. Ciasto piec w temp. 200st ok 40-45 min. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem i pokroić.
Polecam