Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Środkiem ubocznym robienia nalewki z malin są owoce. A że nie lubię marnotrawstwa to z części malin jakie dostałam od siostry zrobiłam właśnie pleśniaka. Efekt końcowy był zaskakujący, podejrzewam że alkohol z mali wyparował, nie mniej jednak było lekko czuć posmak alkoholu, ale najlepsze było połączenie właśnie tych owoców z kruchym ciastem. Ciasto co tu ukrywać było przepyszne, a najbardziej podobało mi się jak podczas jedzenia ciasta pestki z mali strzelały delikatnie łaskocząc moje podniebienie. Naprawdę jeśli sami robicie nalewkę z mali albo macie dostęp to osób którzy taką że nalewkę produkują poproście o słoik mali, naprawę polecam zrobienie tego ciasta, ono jest po prostu super.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15029
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4786
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45014
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 679
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 790
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15029
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4786
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45014
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 679
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 790
Składniki
Do mąki z proszkiem do pieczenia zetrzeć margarynę na tarce o grubych oczkach.
Mąkę z margaryną lekko przemieszać, dodać żółtka i 1/2 szklanki cukru.
A następnie z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na połowę, a następnie połowę jeszcze raz na pół.
Większą część ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut, jedną mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 minut, zaś do trzeciego kawałka dodajemy kakao. Ciasto dokładnie wyrabiamy z kakaem, a następnie wkładamy je do zamrażarki jak poprzedni kawałek na około 30 minut.
Schłodzone w lodówce jasne ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia dużą brytfankę, a następnie lekko ugniatamy. Na ciasto wykładamy odcedzone z nadmiaru spirytusu maliny.
Na maliny ścieramy jasne ciasto chłodzone w zamrażalce również na tarce o grubych oczkach.
Na jasne ciasto wykładamy pianę z białek ubitą na sztywno razem z drugą połową szklanki cukru.
Na pianę z białek ścieramy ciemne ciasto chłodzone w zamrażalce.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C i pieczemy przez około 50-75 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego !!!
;-d
;-D
;-)))