Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 266
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1033
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 266
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1033
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4084
Składniki
Drożdże rozkruszyć ,wymieszać z łyżką cukru,odstawić na 10 minut.Mąkę wymieszać z solą resztą cukru dodać roztopione masło,lekko podgrzane mleko,jajka i drożdże wyrobić składniki na gładkie ciasto(ciasto jest dość lużne) odstawić pod ściereczką na ok 40 minut w ciepłe miejsce.Po 40 minutach jeszcze raz wyrobić ciasto,brać po kawałku utoczyć w rękach małą kulkę następnie na stolnicy opruszonej maką rozwałkować kulkę na kółeczko,na środek położyć trochę dżemu złożyć kółeczko na pół i zlepić boki po czym wziąść widelec i końcówką zrobić w miejscu zlepienia ząbki (aby ciasto lepiej się skleiło).Smażyć w głębokim tłuszczu na średnim ogniu,po usmażeniu opruszyć cukrem pudrem.Życzę smacznego.