Do góry

Desery Przepis na:

Podwójnie czekoladowe muffinki z truskawkami

Podwójnie czekoladowe muffinki z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 90

Kakaowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady jest delikatne i wilgotne, a w połączeniu z truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 1 3/4 szklanki
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Kakao 2 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • Jajko 1 sztuka
  • mleko 3,2% 1 szklanka
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • Truskawki 250 g
  • czekolada 70 % 70 g
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Podwójnie czekoladowe muffinki z truskawkami

Przygotowanie

  1. Mąkę, kakao, proszek, sól i sodę przesiać. Dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce ubić składniki mokre. Do składników mokrych dodać suche i krótko zmiksować. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do foremek do 3/4 wysokości, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka, bez termoobiegu) na około 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń