Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polewa kakaowa to obowiązkowy dodatek do wielu deserów i wypieków. Jest nie tylko dekoracją, ale także podkreśla smak i nadaje charakteru naszym ciastom. Czasami jest dopełnieniem, a czasami elementem kontrastującym. Oto przepis na doskonałą polewę z kakao, idelaną do tortów, w tym do tradycyjnego tortu węgierskiego.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 627
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1309
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458091
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1564
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2332
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 627
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1309
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458091
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1564
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2332
Składniki
W małym rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia.
Dodaj cukier puder, kakao oraz mleko (lub wodę).
Energicznie mieszaj rózgą kuchenną, aż składniki połączą się w gładką, jednolitą masę bez grudek.
Trzymaj na małym ogniu jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając, aż polewa zacznie lekko gęstnieć (nie gotuj jej długo, aby się nie rozwarstwiła).
Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut do lekkiego przestygnięcia. Gdy polewa zacznie lekko gęstnieć, wylej ją na ciasto.
Jeśli polewa się zważy, dodaj łyżkę wrzątku i bardzo energicznie wymieszaj.