Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa dla tortu, pyszne ciasto biszkoptowe z galaretką i musem czekoladowym.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić pianę mikserem i dodawać stopniowo cukier i żółtka i ubijać. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm. wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć przygotowane ciasto biszkoptowe. Wyrównać wierzch ciasta i wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec ok. 25 min.( test suchego patyczka) w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę rzucić z wys. ok 50 cm. na taboret.
Dwie galaretki pomarańczowe rozpuścić w 750 ml. gorącej wody i wystudzić. Dwie duże pomarańcze obrać podzielić na cząstki i pokroić w kawałki. Mogą być również mandarynki. Wystudzony biszkopt wyłożyć na paterę i zapiąć w wysokiej obręczy. Delikatnie nasączyć ponczem z likierem pomarańczowym rozcieńczonym z wodą i cukrem. Poukładać kawałki pomarańczy i na to wyłożyć lekko tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia.
W rondelku umieścić połamaną czekoladę, masło i sok z pomarańczy - rozpuścić w kąpieli wodnej na małym płomieniu. Wyjąć rondelek i pozostawić do przestudzenia. Ubić na sztywno białka dodając partiami cukier. Do masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Dodać połowę piany z białek i delikatnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Na koniec dodać resztę piany z białek i całość wymieszać. Mus czekoladowy wyłożyć na galaretkę i wyrównać, wstawić do lodówki na 12 godz. Można oprószyć startą czekoladą.