Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 554
Dodano: 21.03.2010
Odsłon: 2828
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Masło topimy i studzimy. Oddzielamy żółtka i białka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną, lśniącą masę. Dodajemy po jednym żółtka ciągle miksując.
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki suche dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy. Dodajemy aromat i dżem, miksujemy mikserem. Do gotowej masy dodajemy cały roztopiony tłuszcz, powoli mieszamy łyżką, aż cały tłuszcz połączy się z ciastem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę do muffinów smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Można też wykorzystać papilotki (tak będzie szybciej). Łyżką nakładamy ciasto na spód papilotek, łyżeczką nakładamy nutellę lub kawałeczek czekolady. Czekoladę przykrywamy kolejną porcją ciasta. Pieczemy na złoty kolor.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 22 marca 2010Zgłoś do usunięcia
kupione~!!!!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 22 marca 2010Zgłoś do usunięcia
takie niespodzianki to ja lubię ,pychota0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 21 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Piekliśmy dziś babeczki, ale biszkoptowe. Te też na pewno kiedyś upieczemy. Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz