Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Ciasto to polecam szczególnie osobom, którym znudziły się tradycyjne serniki i makowce. Jest aromatyczne, delikatne i mięciutkie.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93902
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2720
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3537
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1637
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2310
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93902
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2720
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3537
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1637
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2310
Składniki
Pomarańcze zalej wrzątkiem. Wysusz i zetrzyj z nich skórkę. Wyciśnij sok, tak żeby uzyskać 200 ml płynu. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem na waniliowym na puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku i porcjami dosypuj mąkę.
Dodaj startą skórkę pomarańczową i skórkę kandyzowaną. Dosyp żurawinę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dołóż do ciasta. Wymieszaj dokładnie łyżką.
Ciasto wylej do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut. Wystudzone ciasto nakłuj wykałaczką w kilku miejscach. Nasącz je sokiem pomarańczowym. Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej. Polej nią ciasto. Ozdób bakaliami.