Do góry

Desery Przepis na:

Pomarańczowe ciasto z żurawiną

Pomarańczowe ciasto z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3722

Dodano:

Odsłon: 4362

Idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Ciasto to polecam szczególnie osobom, którym znudziły się tradycyjne serniki i makowce. Jest aromatyczne, delikatne i mięciutkie.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pomarańczowe ciasto z żurawiną

Przygotowanie

  1. Pomarańcze zalej wrzątkiem. Wysusz i zetrzyj z nich skórkę. Wyciśnij sok, tak żeby uzyskać 200 ml płynu. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek.

  2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem na waniliowym na puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku i porcjami dosypuj mąkę.

  3. Dodaj startą skórkę pomarańczową i skórkę kandyzowaną. Dosyp żurawinę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dołóż do ciasta. Wymieszaj dokładnie łyżką.

  4. Ciasto wylej do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut. Wystudzone ciasto nakłuj wykałaczką w kilku miejscach. Nasącz je sokiem pomarańczowym. Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej. Polej nią ciasto. Ozdób bakaliami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń