Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Ciasto to polecam szczególnie osobom, którym znudziły się tradycyjne serniki i makowce. Jest aromatyczne, delikatne i mięciutkie.
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 52
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 52
Składniki
Pomarańcze zalej wrzątkiem. Wysusz i zetrzyj z nich skórkę. Wyciśnij sok, tak żeby uzyskać 200 ml płynu. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem na waniliowym na puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku i porcjami dosypuj mąkę.
Dodaj startą skórkę pomarańczową i skórkę kandyzowaną. Dosyp żurawinę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dołóż do ciasta. Wymieszaj dokładnie łyżką.
Ciasto wylej do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut. Wystudzone ciasto nakłuj wykałaczką w kilku miejscach. Nasącz je sokiem pomarańczowym. Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej. Polej nią ciasto. Ozdób bakaliami.