Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotki które pachną pomarańczami i jabłkami. Można je zapakować do pracy, na drogę jako deser. Są bardzo dobre i szybko znikają.
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 976
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 201
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 976
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 201
Składniki
Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone zimne masło, sól, żółtka, wodę, migdały. Ciasto zagniatam szybko rękoma. Wstawiam do lodówki na godzinę. W tym czasie obieram i kroję jabłka na kawałki, pomarańczo obieram ze skóry i białej błony. Kroję na kawałki. Jabłka, pomarańcze, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i podsmażam aż jabłka będą miękkie. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową, i studzę. Nie słodzę jabłek bo beza jest słodka. Ciasto dziele na sześc części i każdą wałkuję do rozmiarów foremki do tarteletek. Foremki dokładnie smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto dociskając do brzegów foremki, nakłuwam widelcem. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół i piekę 15 minut aż się zarumienią.Po ostygnięciu wyjmuję spody tarteletek z foremek i nakładam do nich jabłka. Białka ubijam na sztywno z solą dodaję stopniowo po łyżce cukier i jak się rozpuści kolejna porcja cukru i tak stopniowo. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i miksuję. Bezę wykładam na jabłka, wstawiam do piekarnika termoobieg temp 130 stopni i piekę około 40 minut aż beza będzie sucha z wierzchu.