Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomarańczowy kwiatek"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14045
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15929
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6425
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14045
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15929
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6425
Składniki
Pomarańcze umyj, polej wrzątkiem, wytrzyj, z jednej zetrzyj skórkę, z obu wyciśnij sok. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z pomarańczy. Kolejno domieszaj jajka. Utrzyj mikserem.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do ucieranej masy. Dolej 1/2 soku z pomarańczy. Wymieszaj. Foremkę w kształcie kwiatka posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 50 minut.
Upieczone ciasto ponakłuwaj wykałaczką. Skrop resztą soku. Wystudź. Marmoladę mocno podgrzej. Posmaruj nią ciasto. Kolorowymi lukrami namaluj środek oraz płatki kwiatka. Ciasto możesz udekorować też pistacjami i pokruszonymi płatkami migdałowymi.Źródło: Naj