Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomarańczowy kwiatek"
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 159
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 113
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2642
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107496
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 159
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 113
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2642
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107496
Składniki
Pomarańcze umyj, polej wrzątkiem, wytrzyj, z jednej zetrzyj skórkę, z obu wyciśnij sok. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z pomarańczy. Kolejno domieszaj jajka. Utrzyj mikserem.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do ucieranej masy. Dolej 1/2 soku z pomarańczy. Wymieszaj. Foremkę w kształcie kwiatka posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 50 minut.
Upieczone ciasto ponakłuwaj wykałaczką. Skrop resztą soku. Wystudź. Marmoladę mocno podgrzej. Posmaruj nią ciasto. Kolorowymi lukrami namaluj środek oraz płatki kwiatka. Ciasto możesz udekorować też pistacjami i pokruszonymi płatkami migdałowymi.Źródło: Naj