Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomidorowy przekładaniec z pesto"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
Składniki
Czas przygotowania: 15 minut. 1 porcja: 215 kcal. Cena porcji: 2,70 zł
Pomidory umyj, wytrzyj do sucha (możesz je wcześniej ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, włożyć na minutę do wrzątku, po czym wyjąć i obrać ze skórki).
Mozzarellę przełóż na sitko i pozostaw tak, aż ocieknie z zalewy. Najlepiej zrobić to około godziny przed m dania, wtedy ser łatwiej będzie pokroić. Listki rukoli oraz 1/2 pęczka bazylii opłucz, dobrze osusz.
Pomidory i mozzarellę pokrój w grube plasterki. Ułóż je na talerzu na przemian z listkami rukoli. Całość lekko posól. Oderwij listki bazylii od gałązek i rozłóż je na pomidorowo-serowej przekąsce.
Przygotuj pesto: 3 pęczki bazylii opłucz, osusz, poodrywaj listki i wrzuć je do malaksera. Dodaj orzeszki piniowe, obrane ząbki czosnku oraz parmezan. Wszystkie zmiksuj, powoli dolewając oliwę. Przypraw solą oraz pieprzem.
Pesto ułóż na wierzchu przekąski. Serwuj ją z pikantnymi ciastkami francuskimi, grzankami czosnkowymi albo paluszkami grissini (dodatkowo możesz je owinąć plasterkami szynki dojrzewającej).Źródło: Tina