Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na popękane, smakowite, bardzo aromatyczne i intensywnie orzechowe ciasteczka. Do przygotowania tych domowych łakoci nie używamy dodatkowego tłuszczu w postaci masła czy oleju, a wykorzystujemy jedynie naturalne oleje zawarte w maśle orzechowym.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11532
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1241
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12118
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2480
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11532
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1241
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12118
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2480
Składniki
Do miski dodajemy masło orzechowe (z kawałkami orzechów), cukier, 2 jajka i łączymy składniki za pomocą miksera.
Następnie do powstałej masy dodajemy 100 ml mleka (u mnie bez laktozy), obie mąki, 2 czubate łyżeczki kakao i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, a powstałe ciasto wkładamy na około 20 minut do zamrażarki.
Po tym czasie formujemy ciasteczka (wielkości orzecha włoskiego), delikatnie je spłaszczamy i układamy w odpowiednich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. * jeśli ciasto klei nam się do rąk, zwilżmy dłonie odrobiną wody lub przekładajmy ciasto na blachę za pomocą łyżeczki.
Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 9 - 10 minut.
Po ostygnięciu ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.
Życzę smacznego! :)