Do góry

Desery Przepis na:

Popękane ciasteczka na maśle orzechowym

Popękane ciasteczka na maśle orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 986 Ocena: 27003

Dodano:

Odsłon: 2667

Propozycja na popękane, smakowite, bardzo aromatyczne i intensywnie orzechowe ciasteczka. Do przygotowania tych domowych łakoci nie używamy dodatkowego tłuszczu w postaci masła czy oleju, a wykorzystujemy jedynie naturalne oleje zawarte w maśle orzechowym.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • 300 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
  • 100 ml mleka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Popękane ciasteczka na maśle orzechowym

Przygotowanie

  1. Do miski dodajemy masło orzechowe (z kawałkami orzechów), cukier, 2 jajka i łączymy składniki za pomocą miksera.

  2. Następnie do powstałej masy dodajemy 100 ml mleka (u mnie bez laktozy), obie mąki, 2 czubate łyżeczki kakao i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, a powstałe ciasto wkładamy na około 20 minut do zamrażarki.

  3. Po tym czasie formujemy ciasteczka (wielkości orzecha włoskiego), delikatnie je spłaszczamy i układamy w odpowiednich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    * jeśli ciasto klei nam się do rąk, zwilżmy dłonie odrobiną wody lub przekładajmy ciasto na blachę za pomocą łyżeczki.

  4. Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 9 - 10 minut.

  5. Po ostygnięciu ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń