Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pory zapiekane w szynce"
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5365
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 412
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5365
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 412
Składniki
Z porów usuń wierzchnie liście, odetnij końce. Każdy przekrój na pół (a jeśli jest bardzo długi – na 3 części), opłucz pod bieżącą wodą, osusz. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć – posól. Włóż do niej pory, gotuj na średnim ogniu 6-8 minut. Przełóż na sito, opłucz zimną wodą, osącz i wystudź.
Żaroodporne naczynie posmaruj połową masła. Każdy por owiń plastrem szynki i ułóż w naczyniu. Posyp startym serem mozzarella oraz pozostałym masłem pokrojonym w wiórki. Całość oprósz pieprzem. Piecz około 20 minut w temperaturze. 180°C.
40 minut. Sztuka: 100 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie