Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pory zapiekane w szynce"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 48
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 117
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 38
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 48
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 117
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 38
Składniki
Z porów usuń wierzchnie liście, odetnij końce. Każdy przekrój na pół (a jeśli jest bardzo długi – na 3 części), opłucz pod bieżącą wodą, osusz. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć – posól. Włóż do niej pory, gotuj na średnim ogniu 6-8 minut. Przełóż na sito, opłucz zimną wodą, osącz i wystudź.
Żaroodporne naczynie posmaruj połową masła. Każdy por owiń plastrem szynki i ułóż w naczyniu. Posyp startym serem mozzarella oraz pozostałym masłem pokrojonym w wiórki. Całość oprósz pieprzem. Piecz około 20 minut w temperaturze. 180°C.
40 minut. Sztuka: 100 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie