Do góry

Desery Przepis na:

Porzeczkowa pianka

Porzeczkowa pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 294

Dodano:

Odsłon: 235

Bardzo delikatny, świetnie chłodzący torcik o smaku czarnej porzeczki i śmietanki. Bez pieczenia, spodem są gotowe biszkopty. Bardzo smaczny, piankowy. Przy tym ładnie wygląda. Smak lata z mojego ogrodu :) Bardzo polecam.

Składniki

  • 500 g czarnej porzeczki
  • 100 g cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 op podłużnych biszkoptów
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Porzeczkowa pianka

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia.
    Porzeczki umyć, przełożyć do garnka, lekko rozgnieć, dusić kilka minut pod przykryciem. Przetrzeć przez gęste sitko. Przecier wlać do garnka (powinno wyjść ok. 200-250 ml), wsypać cukier, zagotować mieszając do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.

  2. Śmietankę kremówkę (500 ml) ubić na sztywną pianę, wlać ostudzony przecier z porzeczki, zmiksować.
    Biszkopty ułożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożyć na nie masę śmietanowo-porzeczkową, wyrównać. wstawić do lodówki do zastygnięcia.

  3. Żelatynę zalać zimną wodą (50 ml), odstawić do napęcznienia, podgrzać (nie gotować) do jej rozpuszczenia, ostudzić.
    Śmietankę kremówkę (250 ml) ubić z cukrem na sztywną pianę, wlać żelatynę, cały czas przy tym miksując.
    Gotową masę wylać na wierzch porzeczkowej masy, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń