Do góry

Desery Przepis na:

Porzeczkowe ciasto z kruszonką

Porzeczkowe ciasto z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 266

Bardzo ciekawe i smaczne ciasto - idealne do popołudniowej kawki np. w niedzielę ;)

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • niecała 1 szklanka cukru
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20 g cukru waniliowego
  • 500 g czrnych lub czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
  • 50 g zimnego masła
  • 80 g mąki
  • 50 g cukru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Porzeczkowe ciasto z kruszonką

Przygotowanie

  1. Jogurt naturalny oraz jajka ogrzewamy do temperatury pokojowej. Porzeczki myjemy i osuszamy lub odmrażamy i osuszamy.

  2. Ubijamy jajka z cukrem waniliowym i tym zwykłym. Dodajemy wcześwniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Następnie dolewamy olej i jogurt. Znów miksujemy, lecz na małych obrotach miksera.

  3. Kruszonka: Ucieramy mąkę z zimnym masłem oraz cukrem. Potem wkładamy to na chwilę na lodówki.

  4. Gotowe ciasto wlewamy do korytka, posypujemy porzeczkami i wcześniej zrobioną kruszonką. Pieczemy w 180 stopiniach C przez około 35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń