Do góry

Desery Przepis na:

Prościutki deser w pucharkach. Zrobisz go zamkniętymi oczami

Prościutki deser w pucharkach. Zrobisz go zamkniętymi oczami

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1510

Dodano:

Odsłon: 38775

Takie desery lubimy najbardziej - pyszne, proste i nie wymagające pieczenia. Jeśli masz ochotę zaskoczyć rodzinę czymś niespotykanym, koniecznie przetestuj ten przepis.

Składniki

  • Składniki na krem:
  • 1 czekolada mleczna
  • 100g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki śmietanki słodkiej kremówki
  • Składniki na sos karmelowy:
  • 100g cukierków krówek
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek mleka
  • 1 szczypta soli
  • Dodatkowe składniki:
  • Herbatniki
  • Orzeszki ziemne solone
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Prościutki deser w pucharkach. Zrobisz go zamkniętymi oczami

Przygotowanie

  1. Przygotuj krem czekoladowy. Śmietankę przelej do rondla, dodaj pokruszoną czekoladę i włącz mały ogień. Wszystko dokładnie mieszaj, aby się rozpuściło i nie przypaliło. Nie doprowadzaj do zagotowania! Odstaw do wystudzenia i schowaj do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

  2. Przełóż śmietankędo wysokiej miski i ubijaj. W trakcie pracy miksera dodawaj serek mascarpone. Mieszaj do połączenia składników.

  3. Przygotuj sos karmelowy. Krówki pokrój na drobne kawałki i włóż do rondelka. Dodaj masło i mleko. Rozpuszczaj cały czas mieszając. Po zagotowaniu ściągnij z palnika. Dodaj sól i wymieszaj. 

  4. Ciastka pokrusz. Przygotuj słoiczki lub naczynia deserowej. Na dno daj ok. 2 łyżek pokruszonych ciastek, a następnie 3 łyżki czekoladowego kremu. Posyp warstwę orzechami i dodaj 3 łyżki sosu karmelowego. Powtarzaj, aż skończą się składniki. Na wierzchu zostaw sos karmelowy. 

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń