Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne, aromatyczne i proste w przygotowaniu ucierane ciasto z owocami. Zamiast śliwek możemy użyć właściwie każdych owoców, sezonowych i mrożonych.
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 618
Szybka, zdrowa i pyszna surówka. Idealna dieta pudełkowa do pracy i szkoły. Z...
Odsłon: 3378
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 618
Szybka, zdrowa i pyszna surówka. Idealna dieta pudełkowa do pracy i szkoły. Z...
Odsłon: 3378
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26-28cm lub prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach.
ROBIMY CIASTO W dużej misce łączymy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, a następnie wszystko razem przesiewamy. W osobnej misce, a najlepiej makutrze, ucieramy za pomocą miksera miękką margarynę z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Wciąż ucierając, dodajemy stopniowo po jednym jajku i łączymy wszystko, aż uzyskamy gładką konsystencję. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy mamy pewność, że masa nam się nie zwarzy. Następnie dorzucamy skórkę cytrynową oraz sól i łączymy krótko z ciastem. Teraz w czterech-pięciu partiach dosypujemy wymieszane mąki i łączymy z masą maślaną, stale miksując, dopóki nie pozbędziemy się wszystkich grudek mąki. Na samym końcu dodajemy śmietanę i rozmiksowujemy przez chwilę w cieście, aby odrobinę je rozrzedzić. Ciasto przekładamy do przygotowanej uprzednio formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni śliwki, pamiętając, aby układać je skórką do dołu (w przeciwnym razie śliwki puszczą w głąb ciasta soki i zakalec murowany... o ile w ogóle nie opadną na samo dno).
PIECZEMY CIASTO Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-65 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości śliwek, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.
LUKRUJEMY CIASTO Do miseczki wsypujemy cukier puder i rozcieramy go metalową łyżką z sokiem cytrynowym. Gdy połączą się w białą, gęstą masę, natychmiast polewamy nią przestudzone ciasto. Lukier cytrynowy doskonale komponuje się smakowo ze śliwkami.
Przepisy Desery
Desery
Szybka babka marmurkowa
Desery
Bananowy deser
Desery
Ciasto Zielony Raj
Desery
Mazurek Wielkanocny
Szybka babka marmurkowa
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 618
Bananowy deser
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 90