Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciacho ze śliwkami

Przepis dnia 2015-08-30
Proste ciacho ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1934

Dodano:

Odsłon: 11485

Wilgotne, aromatyczne i proste w przygotowaniu ucierane ciasto z owocami. Zamiast śliwek możemy użyć właściwie każdych owoców, sezonowych i mrożonych.

Składniki

  • 1kg dojrzałych śliwek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • skórka starta z 1 cytryny
  • ¼ łyżeczki soli
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • lukier:
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26-28cm lub prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia.
    Śliwki przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach.

  2. ROBIMY CIASTO

    W dużej misce łączymy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, a następnie wszystko razem przesiewamy.
    W osobnej misce, a najlepiej makutrze, ucieramy za pomocą miksera miękką margarynę z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Wciąż ucierając, dodajemy stopniowo po jednym jajku i łączymy wszystko, aż uzyskamy gładką konsystencję. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy mamy pewność, że masa nam się nie zwarzy. Następnie dorzucamy skórkę cytrynową oraz sól i łączymy krótko z ciastem. Teraz w czterech-pięciu partiach dosypujemy wymieszane mąki i łączymy z masą maślaną, stale miksując, dopóki nie pozbędziemy się wszystkich grudek mąki. Na samym końcu dodajemy śmietanę i rozmiksowujemy przez chwilę w cieście, aby odrobinę je rozrzedzić.
    Ciasto przekładamy do przygotowanej uprzednio formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni śliwki, pamiętając, aby układać je skórką do dołu (w przeciwnym razie śliwki puszczą w głąb ciasta soki i zakalec murowany... o ile w ogóle nie opadną na samo dno).

  3. PIECZEMY CIASTO

    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-65 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości śliwek, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.

  4. LUKRUJEMY CIASTO

    Do miseczki wsypujemy cukier puder i rozcieramy go metalową łyżką z sokiem cytrynowym. Gdy połączą się w białą, gęstą masę, natychmiast polewamy nią przestudzone ciasto. Lukier cytrynowy doskonale komponuje się smakowo ze śliwkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń