Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką

Przepis dnia 2020-05-01
Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 2586

Dodano:

Odsłon: 1746

Klasyczne ciasto ucierane z lekko kwaskowym rabarbarem i słodką kruszonką, bardzo puszyste i wilgotne.

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (180 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju (100 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru
  • Kruszonka:
  • 50 g miękkiego masła
  • 80 g mąki
  • 40 g cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką

Przygotowanie

  1. Rabarbar obierz i pokrój na kawałki o grubości ok. 0,5 cm.
    Kruszonka: Wszystkie składniki połącz za pomocą dłoni do uzyskania kruszonki, wstaw do lodówki.
    Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli zmiksuj za jasną, gęstą masę (ok. 10 min na wysokich obrotach).
    Wlej olej i miksuj jeszcze przez chwilę.
    Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej.
    Mąkę dodaj do ciasta w trzech partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników, ok. 15 sekund.
    Gotowe ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóż rabarbar i posyp kruszonką.
    Ciasto piecz w 180°C przez 40 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń