Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki deser, który jednocześnie idealnie pasuje latem? Właśnie go znalazłeś. Proste muffiny z budyniem to połączenie kremowej śmietanki i cytryny. Świetnie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej. Puszyste, delikatne i idealne na każdą okazję. Zobacz, jakie są łatwe w przygotowaniu.
Foremki do muffinek
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 293
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 136
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 293
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 136
Składniki
Na początku przygotuj masę budyniową. Z 400 ml mleka odlej pół szklanki, resztę zagotuj. W tym czasie do szklanki z mlekiem wsyp proszek budyniowy i rozmieszaj dokładnie. Gdy mleko będzie wrzeć, zmniejsz ogień i wlej przygotowany płyn. Mieszaj do uzyskania gęstej masy. Następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj garnek i rozpuść w nim masło. Dodaj cukier i mieszając, doprowadź również do jego rozpuszczenia. Odstaw i wystudź.
Weź głęboką miskę i przesiej do niej suche składniki, czyli mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i sodę oczyszczoną. Przemieszaj, by składniki się połączyły. Do drugiej miski wbij jajko i wlej mleko, a następnie te mokre składniki przelej do miski z suchymi. Wlej też ostudzone masło z cukrem. Mieszaj, ale krótko - tylko do połączenia składników.
Wyciągnij silikonowe foremki do muffinek i nasmaruj je dokładnie masłem. Do każdej nałóż łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy budyniowej i ponownie odrobinę ciasta (aby zakryć budyń). Zostaw kilka milimetrów od brzegu foremki, żeby muffinka wyrosła.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza w trybie góra-dół i piecz przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przygotuj bitą śmietanę (wystarczy zmiksować zimną śmietankę kremówkę na sztywną pianę i dosypać odrobinę cukru pudru). Pokrój też cytrynę na cienkie plasterki.
Gdy muffiny z budyniem będą chłodne, udekoruj je bitą śmietaną i połówką plasterka cytryny. Gotowe!