Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto babkowe ze śliwkami i kruszonką. Ciasto puszyste i pyszne.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1151
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1742
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5866
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1151
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1742
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5866
Składniki
ciasto- Masło ze śmietanką i połową cukru zagotować i przestudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, ekstraktem i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wkręcać. Rozsmarować w blaszce 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście poukładać połówki śliwek, brzuszkiem do dołu.
kruszonka- Zmiksować masło z cukrem i żółtkiem.Przesiać mąkę z proszkiem, dodać ekstrakt i znowu zmiksować, ale na niższych obrotach miksera. Nie zagniatać rozrzucić po śliwkach.
Piec ok.50 min. w 175 *C. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem, albo polać cytrynową polewą.