Do góry

Desery Przepis na:

Proste puchowe ciasto ze śliwkami

Proste puchowe ciasto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6944

Dodano:

Odsłon: 5971

Ciasto babkowe ze śliwkami i kruszonką. Ciasto puszyste i pyszne.

Składniki

  • CIASTO:
  • -5 jajek -ok.100 ml śmietanki 30 % -250 g. masła
  • -400 g. mąki -3/4 szklanki cukru
  • -trochę ekstraktu cytrynowego -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • OWOCE: -ok.45 połówek śliwek
  • KRUSZONKA:
  • -200 g. masła -125 g. cukru -1 żółtko -350 g.mąki
  • -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -50 g. pokruszonych płatków migdałowych
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto- Masło ze śmietanką i połową cukru zagotować i przestudzić.
    Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, ekstraktem i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wkręcać. Rozsmarować w blaszce 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Na cieście poukładać połówki śliwek, brzuszkiem do dołu.

  3. kruszonka- Zmiksować masło z cukrem i żółtkiem.Przesiać mąkę z proszkiem, dodać ekstrakt i znowu zmiksować, ale na niższych obrotach miksera. Nie zagniatać rozrzucić po śliwkach.

  4. Piec ok.50 min. w 175 *C. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem, albo polać cytrynową polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń