Do góry

Desery Przepis na:

Prosty domowy mazurek kajmakowy

Prosty domowy mazurek kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 2318

Dodano:

Odsłon: 1673

Jedno z najbardziej popularnych ciast wielkanocnych i z pewnością najsłodsze. Masa kajmakowa jest pyszna i przede wszystkim domowa. Przepis towarzyszy nam od lat. Polecam:)

Składniki

  • Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki, 2 kopiaste łyżki cukru pudru, 200 g masła, 3 żółtka (ugotowane na twardo)
  • Masa kajmakowa: 200 g masła, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka w proszku, 3 żółtka (świeże)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Prosty domowy mazurek kajmakowy

Przygotowanie

  1. Ciasto
    Łączymy mąkę z masłem, następnie dodajemy cukier puder i przetarte przez sitko ugotowane żółtko. Wyrobione gładkie ciasto
    wkładamy do lodówki, aby odpoczęło. Dobrze schłodzone rozwałkowujemy na wysokość 1 cm, przekładamy do prostokątnej formy, brzegi podnosimy do 3 cm. Pieczemy w 180 st. na złoty kolor. Studzimy.

  2. Masa kajmakowa
    Cukier i masło podgrzewamy aż się rozpuszczą i połączą, dodajemy mleko w proszku i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania gładkiej masy.Zdejmujemy z ognia, trochę przechładzamy, energicznie mieszając dodajemy po jednym żółtku i natychmiast nakładamy na upieczony spód.

  3. Rada: mazurek będzie smaczniejszy, gdy zimne upieczone ciasto posmarujemy marmoladą. Ciasto najlepiej smakuje po 5 dniach od upieczenia. Dekoracje wykonujemy z bakalii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Namarra 02 kwietnia Właśnie piekłam i niestety masa mi się od początku rozwarstwiała. Przede wszystkim cukier za nic nie chciał się połączyć z masłem (masło prawdziwe, porządne, 82%). Po dodaniu mleka w proszku najpierw beton, a potem zaczęło wyciekać masło. Cukier mimo długiego mieszania nie rozpuścił się, dalej zgrzyta pod zębami. Bardzo ciężko było rozsmarować na cieście. Co mogło pójść nie tak? Robiłam bardzo starannie wg przepisu, bo wydaje się pyszny... zobaczymy jak postoi dobę w lodówce...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ekspresjawkuchni 23 lipca 2020 Wygląda pięknie, sądząc po przepisie jest również bardzo smaczne. Obawiam się jednak, że u nas pięciu dni by nie przetrwało ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń