Do góry

Desery Przepis na:

Prosty domowy mazurek kajmakowy

Prosty domowy mazurek kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 2131

Dodano:

Odsłon: 284

Jedno z najbardziej popularnych ciast wielkanocnych i z pewnością najsłodsze. Masa kajmakowa jest pyszna i przede wszystkim domowa. Przepis towarzyszy nam od lat. Polecam:)

Składniki

  • Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki, 2 kopiaste łyżki cukru pudru, 200 g masła, 3 żółtka (ugotowane na twardo)
  • Masa kajmakowa: 200 g masła, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka w proszku, 3 żółtka (świeże)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Prosty domowy mazurek kajmakowy

Przygotowanie

  1. Ciasto
    Łączymy mąkę z masłem, następnie dodajemy cukier puder i przetarte przez sitko ugotowane żółtko. Wyrobione gładkie ciasto
    wkładamy do lodówki, aby odpoczęło. Dobrze schłodzone rozwałkowujemy na wysokość 1 cm, przekładamy do prostokątnej formy, brzegi podnosimy do 3 cm. Pieczemy w 180 st. na złoty kolor. Studzimy.

  2. Masa kajmakowa
    Cukier i masło podgrzewamy aż się rozpuszczą i połączą, dodajemy mleko w proszku i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania gładkiej masy.Zdejmujemy z ognia, trochę przechładzamy, energicznie mieszając dodajemy po jednym żółtku i natychmiast nakładamy na upieczony spód.

  3. Rada: mazurek będzie smaczniejszy, gdy zimne upieczone ciasto posmarujemy marmoladą. Ciasto najlepiej smakuje po 5 dniach od upieczenia. Dekoracje wykonujemy z bakalii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekspresjawkuchni 23 lipca 2020 Wygląda pięknie, sądząc po przepisie jest również bardzo smaczne. Obawiam się jednak, że u nas pięciu dni by nie przetrwało ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń