Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na prosty i pyszny makowiec japoński. Powiedzieć, że to ciasto jest wilgotne – to jak nic nie powiedzieć. Makowiec jest niesamowicie delikatny, a mimo to puszysty. Bardzo przyjemnie chrupią w nim dorzucone do masy orzechy, a wszystko to pod polewą z gorzkiej czekolady, która równoważy słodycz ciasta. Polecam go zwłaszcza osobom, która wolą pominąć mielenie maku!
Wilgotny zwijany makowiec z gotową masą makową
Odsłon: 53553
Szukasz przepisu na ciasto na święta? Upiecz makowiec z twarogiem - wyjdzie w...
Odsłon: 55296
Wszędzie można znaleźć pełno przepisów na wielkanocne babeczki, nie ma co się...
Odsłon: 474
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 704
Wszędzie można znaleźć pełno przepisów na wielkanocne babeczki, nie ma co się...
Odsłon: 474
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 704
Składniki
Orzechy posiekaj w dosyć duże kawałki. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Do utartego masła dodaj pojedynczo żółtka, za każdym razem dokładnie łącząc je z tłuszczem przed dodaniem następnego.
Dodaj kaszę mannę i połącz z masłem mikserem na niskich obrotach.
Partiami dodaj kolejno: masę makową, starte jabłka, orzechy i proszek do pieczenia. Połącz wszystko mikserem na niskich obrotach, żeby nie uszkodzić orzechów.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Delikatnie połącz je z masą makową za pomocą sylikonowej szpatułki, uważając, żeby nie wybić przy tym powietrza.
Ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ja używam kwadratowej blaszki o boku 22cm. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, na środkowej półce, przez 50 – 60 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw je w blaszce do wstępnego przestudzenia. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasto będzie się wydawać bardzo miękkie, ale stężeje z czasem. Następnie wyjmij ciasto z blaszki i wystudź całkowicie.
Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj polewę. Masło rozpuść w mleku i doprowadź do wrzenia. Zalej nim posiekaną czekoladę i odstaw na kilka minut. Następnie wymieszaj czekoladę do całkowitego połączenia i wylej na wystudzone ciasto. Ozdób wierzch ciasta płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
sernik baskijski (Burnt Basque Cheesecake)
Desery
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Desery
Proste, szybkie ciasto z jabłkami
Desery
babka ajerkoniakowa
sernik baskijski (Burnt Basque Cheesecake)
Pod wpływem wysokiej temperatury na powierzchni ciasta tworzy się skorupka ch...
Odsłon: 63
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Smaczne, nie skomplikowane, szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami. Ciasto ze ś...
Odsłon: 97