Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na prosty i pyszny makowiec japoński. Powiedzieć, że to ciasto jest wilgotne – to jak nic nie powiedzieć. Makowiec jest niesamowicie delikatny, a mimo to puszysty. Bardzo przyjemnie chrupią w nim dorzucone do masy orzechy, a wszystko to pod polewą z gorzkiej czekolady, która równoważy słodycz ciasta. Polecam go zwłaszcza osobom, która wolą pominąć mielenie maku!
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 626
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 644
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 682
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 39
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 626
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 644
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 682
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 39
Składniki
Orzechy posiekaj w dosyć duże kawałki. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Do utartego masła dodaj pojedynczo żółtka, za każdym razem dokładnie łącząc je z tłuszczem przed dodaniem następnego.
Dodaj kaszę mannę i połącz z masłem mikserem na niskich obrotach.
Partiami dodaj kolejno: masę makową, starte jabłka, orzechy i proszek do pieczenia. Połącz wszystko mikserem na niskich obrotach, żeby nie uszkodzić orzechów.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Delikatnie połącz je z masą makową za pomocą sylikonowej szpatułki, uważając, żeby nie wybić przy tym powietrza.
Ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ja używam kwadratowej blaszki o boku 22cm. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, na środkowej półce, przez 50 – 60 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw je w blaszce do wstępnego przestudzenia. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasto będzie się wydawać bardzo miękkie, ale stężeje z czasem. Następnie wyjmij ciasto z blaszki i wystudź całkowicie.
Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj polewę. Masło rozpuść w mleku i doprowadź do wrzenia. Zalej nim posiekaną czekoladę i odstaw na kilka minut. Następnie wymieszaj czekoladę do całkowitego połączenia i wylej na wystudzone ciasto. Ozdób wierzch ciasta płatkami migdałowymi.
Smacznego!