Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 3610
Dodano: 13.01.2021
Odsłon: 8923
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przesiej do miski mąkę i cukier puder
Dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki
Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj (ciasto będzie bardzo lepkie, możesz do tego celu użyć miksera)
Ja podzieliłam ciasto na trzy części:
Do pierwszej dodałam pół łyżeczki cukru waniliowego (może być esencja waniliowa) i wymieszałam łyżką
Do drugiej części dodałam skórkę z cytryny (ok. 1/4 łyżeczki) oraz pełną łyżkę wiórków kokosowych
Do trzeciej części dodałam 1 łyżeczkę kakao oraz łyżkę posiekanych orzechów ziemnych
* Dodatki są całkowicie dowolne, można je zmieniać wg gustu. Można też ciasteczka zrobić bez dodatków.
Gotowe ciasto włóż do lodówki na co najmniej 30 min
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj (2-3 mm) podsypując mąką i wytnij kształty np. szklanką (każdą porcję ciasta z dodatkami rozwałkuj osobno)
Gotowe ciasteczka ułóż w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Upiecz w 180°C przez ok. 12 min, do lekkiego zrumienienia (grzałka góra-dół)
Ciasteczka pozostaw do ostygnięcia, a następnie przełóż masą krówkową, powidłami lub inną wybraną masą
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i polej ciasteczka wg uznania
Udekoruj posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi itp.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)