Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny przekładaniec drożdżowy bez jajek. Kruchy i chrupiący deser do popołudniowej kawy.
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 161
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 105
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 46
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 1028
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 161
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 105
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 46
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 1028
Składniki
Drożdże zasypuję cukrem i zalewam podgrzanym lekko mlekiem, mieszam i odstawiam. Do miski wsypuję mąkę, siekam masło i dodaję zaczyn drożdżowy (drożdże nie muszą rosnąć). Całość zagniatam i dobrze wyrabiam. Ciasto dzielę na 3 części. Każdą część będę rozwałkowywać do wielkości blaszki (u mnie była to tortownica o średnicy 24 cm). Blaszkę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i obsypuję delikatnie mąką. Układam na blaszce pierwszą warstwę rozwałkowanego ciasta, smaruję połową dżemu (u mnie to kwaśne powidła domowe, ale jeśli wolicie słodsze ciasta, możecie wybrać dowolny dżem, który nie będzie aż tak kwaśny). Dżem posypuję mielonymi orzechami. Na to układam drugą warstwę ciasta i powtarzam czynności, a na górę przychodzi trzecia warstwa ciasta.
Ciasto piekę ok. 45 minut w temperaturze 170 ° (do momentu, aż górna warstwa będzie złota). Gdy ciasto jest upieczone, wyciągam je z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Przygotowuję polewę. W tym celu zagotowuję śmietankę, ściągam z ognia i dodaję połamaną w kostki czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada lekko się rozpuści, a następnie mieszam. Można dodać łyżkę miodu, wtedy polewa będzie bardziej błyszcząca. Polewę wylewam na chłodne ciasto. Odstawiam do zastygnięcia i gotowe :)
Przepisy Desery
Desery
Oszczędne ciasto
Desery
Ciasto na upalnie dni
Desery
Pierogi z truskawkami
Desery
Ciasto Shrek
Oszczędne ciasto
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 74
Ciasto na upalnie dni
Letnie słodkości są zazwyczaj lekkie i pełne owoców. Dlatego na upalne dni pr...
Odsłon: 243