Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny przekładaniec drożdżowy bez jajek. Kruchy i chrupiący deser do popołudniowej kawy.
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 108
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 80
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 108
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 80
Składniki
Drożdże zasypuję cukrem i zalewam podgrzanym lekko mlekiem, mieszam i odstawiam. Do miski wsypuję mąkę, siekam masło i dodaję zaczyn drożdżowy (drożdże nie muszą rosnąć). Całość zagniatam i dobrze wyrabiam. Ciasto dzielę na 3 części. Każdą część będę rozwałkowywać do wielkości blaszki (u mnie była to tortownica o średnicy 24 cm). Blaszkę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i obsypuję delikatnie mąką. Układam na blaszce pierwszą warstwę rozwałkowanego ciasta, smaruję połową dżemu (u mnie to kwaśne powidła domowe, ale jeśli wolicie słodsze ciasta, możecie wybrać dowolny dżem, który nie będzie aż tak kwaśny). Dżem posypuję mielonymi orzechami. Na to układam drugą warstwę ciasta i powtarzam czynności, a na górę przychodzi trzecia warstwa ciasta.
Ciasto piekę ok. 45 minut w temperaturze 170 ° (do momentu, aż górna warstwa będzie złota). Gdy ciasto jest upieczone, wyciągam je z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Przygotowuję polewę. W tym celu zagotowuję śmietankę, ściągam z ognia i dodaję połamaną w kostki czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada lekko się rozpuści, a następnie mieszam. Można dodać łyżkę miodu, wtedy polewa będzie bardziej błyszcząca. Polewę wylewam na chłodne ciasto. Odstawiam do zastygnięcia i gotowe :)