Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny przekładaniec drożdżowy bez jajek. Kruchy i chrupiący deser do popołudniowej kawy.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5281
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1782
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5281
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1782
Składniki
Drożdże zasypuję cukrem i zalewam podgrzanym lekko mlekiem, mieszam i odstawiam. Do miski wsypuję mąkę, siekam masło i dodaję zaczyn drożdżowy (drożdże nie muszą rosnąć). Całość zagniatam i dobrze wyrabiam. Ciasto dzielę na 3 części. Każdą część będę rozwałkowywać do wielkości blaszki (u mnie była to tortownica o średnicy 24 cm). Blaszkę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i obsypuję delikatnie mąką. Układam na blaszce pierwszą warstwę rozwałkowanego ciasta, smaruję połową dżemu (u mnie to kwaśne powidła domowe, ale jeśli wolicie słodsze ciasta, możecie wybrać dowolny dżem, który nie będzie aż tak kwaśny). Dżem posypuję mielonymi orzechami. Na to układam drugą warstwę ciasta i powtarzam czynności, a na górę przychodzi trzecia warstwa ciasta.
Ciasto piekę ok. 45 minut w temperaturze 170 ° (do momentu, aż górna warstwa będzie złota). Gdy ciasto jest upieczone, wyciągam je z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Przygotowuję polewę. W tym celu zagotowuję śmietankę, ściągam z ognia i dodaję połamaną w kostki czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada lekko się rozpuści, a następnie mieszam. Można dodać łyżkę miodu, wtedy polewa będzie bardziej błyszcząca. Polewę wylewam na chłodne ciasto. Odstawiam do zastygnięcia i gotowe :)