Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przepis na krajankę z szampanem"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 75
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 310
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 75
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 310
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1/2 szkl. cukru. Białka ubij, połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem, wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem.
Piecz 15 minut w temp. 200 st. Wystudź.
Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając, wymieszaj z winem. Brzoskwinie osącz, zmiksuj. Twaróg utrzyj z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Śmietanę ubij, połącz z serem i musem brzoskwiniowym. Dodaj wino z żelatyną. Masę wylej na spód. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Galaretkę rozpuść wg przepisu. Wylej na ciasto. Odstaw do stężenia.
Gotową krajankę udekoruj np. bitą śmietaną i owocami.
Znakomita także na spodzie z herbatników ok. 60 min 1 porcja zawiera ok. 340 kcal Ok. 1,90 zł za porcjęŹródło: Tina