Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruńskie. Okazuje się, że możesz je przyrządzić własnoręcznie. Charakterystyczne kształty pierników to Katarzynki, czyli formy z 6 „brzuszkami” lub serca. Ty przygotuj ciasteczka w swoich ulubionych kształtach. Pierniczki polej polewą czekoladową lub białym lukrem.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 720
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 720
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
Składniki
Przesiej do miski wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao lub kawę. Następnie dodaj płynny miód i wbij jajko, po czym wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć jednolite ciasto. Nie musisz go specjalnie odstawiać i od razu możesz przystąpić do dalszej pracy. Odrywaj porcje ciasta, rozwałkowuj na 6-7 mm i wykrawaj ciastka foremką. Piekarnik ustaw na 190-200°C.
Układaj pierniczki na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób miejsca między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia, pierniczki zwiększają swoją objętość. Trzymaj blachę z pierniczkami około 10-12 minut, następnie wyjmij i wystudź. Połóż wszystkie pierniczki na kratce i polej je rozpuszczoną czekoladę lub lukrem z obydwu stron. Przechowuj w szczelnym pojemniku, by nabrały wilgoci i nie wyschły.