Do góry

Desery Przepis na:

Przepyszne puchate pączki

Przepyszne puchate pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 272

Dodano:

Odsłon: 1329

Zbliża się tłusty czwartek, więc to doskonały przepis w tym czasie. Ja jednak smażę je regularnie, bo moje rodzina uwielbia moje pączusie. :)

Składniki

  • Mąka - nieco ponad 1 kg
  • 3 żółtka i 2 całe jajka
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Cukier waniliowy 1 op
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Drożdże - 5 dag
  • Spirytus - 2 łyżki
  • mleko 3,2% - 2 szklanki + kilka łyżek
  • szczypta soli
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • Konfitury ( u mnie smażone wiśnie)
  • Smalec 2-3 kostki
  • Olej do smażenia ok 0.5 litra
  • CUkier puder do posypania
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka (ale nie gorącego, bo drożdże nie "ruszą"), łyżki cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn. Ma być nie za gęsty, taka lekka papka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 15-20 minut.

  2. Jajka i żółtka wraz ze szczyptą soli ubić mikserem na najwyższych obrotach na białą masę (piankę).

    Następnie do jajek wsypać cukier, cukier waniliowy i skórkę z pomarańczy (należy pomarańczę sparzyć) i nadal ubijać.

  3. Do masy wsypać niecały kilogram mąki, wlać ciepłe mleko (również nie gorące) oraz zaczyn drożdżowy.

    Zagniatać ręką, po chwili wlać olej i nadal zagniatać podsypując mąką. Na koniec dodać spirytus i jeszcze chwilę wyrabiać.

    Ciasto ma być elastyczne, lekko przyczepia się do rąk, ale po wyrośnięciu będzie się dobrze formować pączki.

    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

    Zagniatanie ciasta wymaga cierpliwości :)

  4. Jak ciasto urośnie, to odrywać kawałeczki ciasta, lekko rozciągnąć na dłoni, nakładać konfitury i dokładnie skleić.

    Odkładać na posypaną mąką ściereczkę do dołu łączeniem.

    Tak przygotowane pączki pozostawić na ok 30 minut do wyrośnięcia.

  5. W głębokim garnku rozpuścić smalec, dolać olej i dobrze rozgrzać.

    Aby sprawdzić czy temperatura tłuszczu jest dobra, należy wrzucić kawałeczek ciasta bez nadzienia i obserwować, jak szybko będzie się robić ciemne, to znaczy, że tłuszcz jest rozgrzany za mocno. Wtedy wystarczy obniżyć temperaturę i wrzucić kawałek surowego ziemniaka. Jeśli kawałek ciasta powoli się smaży i rumieni, to znaczy, że temperatura jest właściwa.

  6. Na rozgrzany tłuszcz wrzucać pączki łączeniem do góry. Smażyć po ok 3 minuty z jednej, a następnie z drugiej strony.

    Usmażone pączki wykładać na tacę wyścieloną papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem i zajadać!

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń