Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prześniak to dziś prawdziwa ciekawostka, choć kiedyś był jednym z tych prostych, wiejskich wypieków, które gościły na polskich stołach, szczególnie jesienią. Robiono go z buraka cukrowego - warzywa, które stanowiło nie tylko źródło cukru, ale i naturalnej słodyczy w czasach, gdy o sklepowych słodkościach można było tylko pomarzyć. Starty, ugotowany burak mieszał się z mąką, jajkami i tłuszczem, tworząc gęste, wilgotne ciasto o charakterystycznym aromacie. Prześniak był prosty do zrobienia, tani i sycący, a jego smak najlepiej podkreślała szklanka gorącego mleka. Połączenie rozgrzewało, dawało energię i zastępowało słodycze.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5306
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 856
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11734
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5062
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1318
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5306
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 856
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11734
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5062
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1318
Składniki
Przygotuj zaczyn drożdżowy. Do miski wkrusz drożdże, dodaj odrobinę ciepłej wody, 2 łyżki mąki (odjęte z całości) i trochę cukru. Wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż zaczyn zacznie pracować.
Buraka cukrowego obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do większej miski.
Dodaj wyrośnięty zaczyn, roztrzepane jajka, resztę mąki, sól i mak. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, możesz dolać odrobinę ciepłej wody - ciasto powinno być kleiste, ale elastyczne.
Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Nie dodawaj cukru - burak sam nada wypiekowi słodyczy. Gotowe ciasto przełóż do formy o wymiarach 24 x 35 cm, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. Dzięki temu po upieczeniu skórka będzie rumiana i chrupiąca. Piecz Prześniaka przez ok. 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Gotowe ciasto ma mieć brązową, lekko błyszczącą skórkę i delikatnie wilgotny środek. Odstaw do ostygnięcia. Prześniak jest gotowy. Przed podaniem możesz lekko posmarować serkiem (jeśli chcesz przełamać słodycz) i posypać makiem dla ozdoby.