Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prześniak to dziś prawdziwa ciekawostka, choć kiedyś był jednym z tych prostych, wiejskich wypieków, które gościły na polskich stołach, szczególnie jesienią. Robiono go z buraka cukrowego - warzywa, które stanowiło nie tylko źródło cukru, ale i naturalnej słodyczy w czasach, gdy o sklepowych słodkościach można było tylko pomarzyć. Starty, ugotowany burak mieszał się z mąką, jajkami i tłuszczem, tworząc gęste, wilgotne ciasto o charakterystycznym aromacie. Prześniak był prosty do zrobienia, tani i sycący, a jego smak najlepiej podkreślała szklanka gorącego mleka. Połączenie rozgrzewało, dawało energię i zastępowało słodycze.
 
         
         
         
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17267
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6661
 
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17267
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6661
 
         
         
                Składniki
Przygotuj zaczyn drożdżowy. Do miski wkrusz drożdże, dodaj odrobinę ciepłej wody, 2 łyżki mąki (odjęte z całości) i trochę cukru. Wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż zaczyn zacznie pracować.
Buraka cukrowego obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do większej miski.
Dodaj wyrośnięty zaczyn, roztrzepane jajka, resztę mąki, sól i mak. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, możesz dolać odrobinę ciepłej wody - ciasto powinno być kleiste, ale elastyczne.
Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Nie dodawaj cukru - burak sam nada wypiekowi słodyczy. Gotowe ciasto przełóż do formy o wymiarach 24 x 35 cm, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. Dzięki temu po upieczeniu skórka będzie rumiana i chrupiąca. Piecz Prześniaka przez ok. 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Gotowe ciasto ma mieć brązową, lekko błyszczącą skórkę i delikatnie wilgotny środek. Odstaw do ostygnięcia. Prześniak jest gotowy. Przed podaniem możesz lekko posmarować serkiem (jeśli chcesz przełamać słodycz) i posypać makiem dla ozdoby.