Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki z winem. Zgodnie z włoską tradycją, 17 stycznia, w rejonie Abruzji, przyrządzane są pyszne słodycze. Są to małe bułeczki czy ciastka w kształcie ptaków. Nadziewane są czekoladą , figami, dżemem. Moje bułki to duże ptaki z kilograma mąki otrzymałam 5 ptaków. Trzy nadziałam gęstym dżemem z orzechami i skórką cytrynową. Ale ciężko było takie duże ptaki w całości dobrze upiec, więc podaję Wam łatwiejszy przepis na bułkowe ptaki bez nadzienia. Nawet takie są bardzo pyszne a podawane są z kwaśnym dżemem lub kremem czekoladowym. Ale zawsze można pokusić się na takie z nadzieniem. Takie ptaki to doskonały wypiek na nasze Wielkanocne stoły.
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 113
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 537
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1461
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 37
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 113
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 537
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1461
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 37
Składniki
Porcja na 5 sporych ptaków. W misce wymieszać płynny smalec, wino i cukier. Stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem. Początkowo mieszać łyżką, z ostatnią porcją mąki ciasto przełożyć na stolnicę i ugniatać aż będzie gładkie. U mnie zostało część mąki do podsypywania bo ciasto miało już dobrą konsystencję.
Ciasto podzielić na 5 części po ok. 335 g i przykryć ściereczką. Każdą część zrolować w wałek, odciąć niecałe 1/3 wałka na skrzydła i odłożyć. Resztę zrolować w ok. 50 cm walec i zawiązać w supeł. Z końcówek uformować ogon i głowę z dziobem.
Skrzydła. Odłożony kawałek rozwałkować na prostokąt ok. 18 X 9 cm. Środek powinien być nieco cieńszy i zwinąć go w harmonijkę a boki ponacinać nożem.
Ptaka ułożyć na blasze z papierem do pieczenia, ogon ponacinać nożem. W środek wcisnąć skrzydła i rozłożyć ponacinane piórka. W głowę wbić goździki. Bułki ptaki piec w 170 C minimum 30 minut. Po 15 minutach, srebrną folią przykryć ogon i skrzydła. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dla odważnych ptaki z nadzieniem. Gęsty kwaskowy dżem 450 g, prażone orzechy 40 g, skórka z cytryny. Porcję ciasta trzeba rozwałkować 50 X 10 cm, rozłożyć nadzienie i zwinąć. Pieczemy w 165 C i trochę dłużej. U mnie jeden w środku był lekko niedopieczony.