Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna propozycja do kawy. Pyszna pianka z galaretką na biszkopcie.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5960
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 750
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 822
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5960
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 750
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 822
Składniki
Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukry. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy żółtka i mąkę. Na koniec dajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na brytfannę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 min.
Rozpuszczamy pierwszą galaretkę w szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i zostawiamy do czasu aż zacznie tężeć. To samo robimy z drugą galaretką o innym smaku. Kiedy obie zaczną tężeć do dużego naczynia wlewamy dwie szklanki ZIMNEGO mleka i wsypujemy śmietanę w proszku. Kiedy śmietana będzie ubita dodajemy tężejące galaretki. Jednolitą masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do schłodzenia. Kiedy masa zacznie tężeć układamy truskawki i zalewamy trzecią galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu, oczywiście też już lekko tężejącą. Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce do całkowitego stężenia wszystkich warstw.
UWAGA: jeśli chcecie kolorowe warstwy to nie mieszajcie ze sobą galaretek. Na jedną warstwę potrzebować będziecie 1 galaretkę, 1 szklankę mleka i 1 śmietanę w proszku. Drugą warstwę wylewajcie na pierwszą tylko wtedy kiedy pierwsza będzie dobrze stężona.