Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 2616
Dodano: 12.11.2013
Odsłon: 84955
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukry. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy żółtka i mąkę. Na koniec dajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na brytfannę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 min.
Rozpuszczamy pierwszą galaretkę w szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i zostawiamy do czasu aż zacznie tężeć. To samo robimy z drugą galaretką o innym smaku. Kiedy obie zaczną tężeć do dużego naczynia wlewamy dwie szklanki ZIMNEGO mleka i wsypujemy śmietanę w proszku. Kiedy śmietana będzie ubita dodajemy tężejące galaretki. Jednolitą masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do schłodzenia. Kiedy masa zacznie tężeć układamy truskawki i zalewamy trzecią galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu, oczywiście też już lekko tężejącą. Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce do całkowitego stężenia wszystkich warstw.
UWAGA: jeśli chcecie kolorowe warstwy to nie mieszajcie ze sobą galaretek. Na jedną warstwę potrzebować będziecie 1 galaretkę, 1 szklankę mleka i 1 śmietanę w proszku. Drugą warstwę wylewajcie na pierwszą tylko wtedy kiedy pierwsza będzie dobrze stężona.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

gogusia 13 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
do kawki w sam raz:)))0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 12 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
ptasie mleczko robię nieco inaczej, ale wypróbuję Twoją wersję, bo wygląda cudnie :) Odpowiedzi: 1 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz

Gooosiaczek 12 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
Nigdy jeszcze nie robiłam ptasiego mleczka,ale muszę ten przepis koniecznie wypróbować !!!0 Kto głosował? | Odpowiedz