Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 832 Ocena: 16529
Dodano: 26.06.2017
Odsłon: 11049
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
2 łyżki żelatyny namoczyć w takiej ilości zimnej przegotowanej wody, aby ją przykryła.
Gdy napęcznieje dolać przegotowaną gorącą wodę, tak aby uzyskać pół szklanki płynu.
Jajka dokładnie umyć i na 1 minutę zalać gorącą wodą.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać zapach rumowy.
Łyżkę białek wymieszać z ostudzoną, ale płynną żelatyną, dokładnie wymieszać i wlać do białek. Masę podzielić na trzy części.
Do pierwszej dodać zmielone pestki dyni, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej dodać sok z cytryny.
Tortownicę 22-25 cm wyłożyć folią ( nie jest to konieczne, można lekko posmarować masłem ) i wkładać warstwy poszczególnych części. Wstawić do lodówki do stężenia.
Wierzch można polać gorzką polewą czekoladową. Podawać z kwaskowymi czerwonymi porzeczkami, lub musem z tych porzeczek.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)