Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis sprzed wieków, dzisiaj go tylko lekko zmodernizowałam. Do jednej warstwy dodałam zmielone pestki dyni.
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1207
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2853
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78332
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 365
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1207
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2853
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78332
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 365
Składniki
2 łyżki żelatyny namoczyć w takiej ilości zimnej przegotowanej wody, aby ją przykryła. Gdy napęcznieje dolać przegotowaną gorącą wodę, tak aby uzyskać pół szklanki płynu. Jajka dokładnie umyć i na 1 minutę zalać gorącą wodą. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać zapach rumowy. Łyżkę białek wymieszać z ostudzoną, ale płynną żelatyną, dokładnie wymieszać i wlać do białek. Masę podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać zmielone pestki dyni, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej dodać sok z cytryny. Tortownicę 22-25 cm wyłożyć folią ( nie jest to konieczne, można lekko posmarować masłem ) i wkładać warstwy poszczególnych części. Wstawić do lodówki do stężenia. Wierzch można polać gorzką polewą czekoladową. Podawać z kwaskowymi czerwonymi porzeczkami, lub musem z tych porzeczek.