Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5185
Dodano: 03.03.2015
Odsłon: 29650
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Do 1/3 szklanki zimnej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy to i odstawiamy na 5-10 minut.
Do garnka wsypujemy cukier puder, cukier wanilinowy, wlewamy śmietanę oraz serek homogenizowany. Stawiamy go na mały ogień i podgrzewamy, ciągle mieszając. Do masy dolewamy żelatynę i gotujemy ok. 2 minut, cały czas mieszając.
Masę przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężała. Po tym czasie kroimy masę na prostokąty bądź inne wybrane kształty.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, zdejmujemy ją z ognia i odczekujemy chwilę, aby lekko przestygła. W rozpuszczonej czekoladzie obtaczamy każdy kawałek ptasiego mleczka i odkładamy go na talerz (najlepiej wyścielony papierem do pieczenia), i wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut, aby zastygła polewa.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

BEATA1978 03 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Fajny, prosty sposób na ptasie mleczko. Przepis zabieram :) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz