Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto ptasie mleczko w galaretce. Na kakaowym biszkopcie przełożonym masą budyniową, w środku przyozdobioną zanurzonym w galaretce ptasim mleczku. Całość udekorowana polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 942
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 942
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Składniki
BISZKOPT. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy stopniowo cukier. Po około 13 minutach miksowania gdy cukier już się rozpuści dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Wlewamy małym ciurkiem olej. Miksując na najniższych obrotach miksera wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki i krótko jeszcze miksujemy. Przelewamy do foremki 25x35 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175*C przez 40 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu odwracamy do góry spodem, ściągamy foremkę, oraz papier i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 2 blaty.
GALARETKA. Do miski wlewamy 500 ml. gorącej wody i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do dokładnego rozpuszczenia proszku i wlewamy 500 ml. zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia.
MASA BUDYNIOWA. Do rondelka wlewamy 300 ml. mleka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Doprowadzamy do wrzenia. W między czasie do kubeczka wlewamy 200 ml. mleka, dodajemy żółtka i obie mąki. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Gdy mleko w rondelku się zagotuje wlewamy do niego dobrze wymieszane składniki z kubeczka. Gotujemy budyń ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ubijamy na puszysto. Dodajemy wystudzony budyń i miksujemy krótko do połączenia składników.
SKŁADANIE CIASTA. Do foremki w której piekliśmy biszkopt wkładamy dolny blat biszkoptu, wykładamy na nim połowę kremu budyniowego. Układamy w rzędach ptasie mleczko i wstawiamy do lodówki, aby krem lekko stężał. Na schłodzony krem pomiędzy ptasim mleczkiem wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Na galaretkę wykładamy resztę kremu budyniowego. Wyrównujemy i kładziemy drugi blat biszkoptu. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
DEKORACJA. Kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce, aby była gorąca. Dodajemy do niej kuwerturę i pozostawiamy na 2-3 minutki, aby czekolada zmiękła. Po tym czasie mieszamy do połączenia składników i wylewamy na ciasto. Posypujemy jeszcze ciepłą polewę wiórkami kokosowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.