Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ptasie mleczko z truskawkami
  • Ciasta
  • Przepis na

Ptasie mleczko z truskawkami

24.07.2025 Odsłon: 34304
5.0 (43 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Ptasie mleczko z truskawkami z pewnością stanie się letnim hitem w twoim domu! Jest niezwykle puszyste, delikatne, a kruchy spód pozwala na przyjemne zanurzenie się w maślanym smaku. To przepis na deser idealny na ciepłe dni, kiedy temperatura za oknem jest wysoka, a promienie słoneczne towarzyszą podczas popołudniowej kawy. Ptasie mleczko z truskawkami ma też warstwową strukturę, więc pięknie wygląda na stole. Jeśli szukasz czegoś efektownego, a jednocześnie lekkiego i bez ciężkich kremów, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. 

Przepis na ptasie mleczko z truskawkami bez pieczenia 

Wbrew pozorom, z ptasim mleczkiem z truskawkami wcale nie ma dużo pracy, a potrzebna jedynie nieco cierpliwości, aby masa dobrze stężała. Kluczem do sukcesu jest dobrze schłodzone, kruche ciasto oraz odpowiednio ubita piana z białek. Dodatek syropu truskawkowego nadaje masie przyjemnej słodyczy i pięknego koloru, który przywodzi na myśl smak dzieciństwa. Najlepiej przygotować ten deser dzień przed podaniem. W takiej stężonej wersji, prosto z lodówki, sprawdzi się zarówno na rodzinne przyjęcia, jak i jako niebanalna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi. 

Dla najlepszego efektu truskawkowe ptasie mleczko najlepiej jest przygotować w wysokiej tortownicy o niedużej średnicy. Nic jednak nie sto na przeszkodzie, aby sięgnąć po kwadratową lub prostokątną blaszkę. W tym wypadku ciasto będzie niższe, jednak wciąż pyszne i bardzo efektowne. Na wierzchu możesz ułożyć świeże owoce lub przygotować dekorację z bitej śmietany. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić spód do ptasiego mleczka? 

Kruche ciasto to fundament wielu deserów – od klasycznych ciast takich jak tarta z truskawkami, po desery z delikatną pianką, jak właśnie ptasie mleczko z truskawkami. Jego sekret tkwi w zimnym maśle. Powinno być twarde, wyjęte prosto z lodówki, najlepiej pokrojone w małe kostki przed dodaniem mąki. Dlaczego to takie ważne? Zimne masło podczas mieszania nie rozpuszcza się od razu, tylko rozciera w mące, tworząc małe „kieszonki” tłuszczu. To właśnie one po upieczeniu odpowiadają za odpowiednią konsystencję. 

Kruche ciasto nie lubi też długiego wyrabiania. Im dłużej pracujesz nad ciastem, tym bardziej rozwija się gluten zawarty w mące, a to prowadzi z kolei do efektu „gumowatego” lub twardego spodu. Najlepiej wyrabiać ciasto tylko do momentu aż składniki się połączą.  

W przepisie występują 2-3 łyżki zimnej wody. To ilość orientacyjna, bo mąka może chłonąć płyn w różnym stopniu. Wodę dodawaj łyżka po łyżce i obserwuj ciasto. Gdy masa zaczyna się lepić i daje się zagnieść w jednolitą kulę, nie dodawaj już więcej wody. 

Po zagnieceniu ciasta włóż je do woreczka lub folii spożywczej i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. To ważne nie tylko dla smaku, ale też dla konsystencji. Schłodzone masło twardnieje, dzięki czemu ciasto lepiej się rozwałkowuje i nie kurczy podczas pieczenia.   

Jak zrobić piankę do ptasiego mleczka z truskawkami? 

Dobrze ubita piana z białek to serce piankowej masy w truskawkowym ptasim mleczku. Podstawową zasadą jest przygotowanie naczyń idealnie suchych i czystych. Białko nie ubije się w obecności nawet śladowej ilości tłuszczu lub wody. Podczas jego oddzielania od żółtek, zachowaj precyzję. Zimne jajka łatwiej się rozdzielają, ale do ubijania najlepiej używać białek w temperaturze pokojowej. Rozpocznij ubijanie od średnich obrotów aż masa stanie się biała i lekko spieniona. Następnie zwiększ moc miksera i ubijaj do momentu, aż piana zrobi się sztywna. Cukier dodawaj powoli, najlepiej łyżka po łyżce. Pocierając odrobinę masy między palcami sprawdź, czy dobrze się rozpuścił. Jeśli nie czuć kryształków, wszystko jest dobrze.  

W przepisie pojawia się sok z cytryny i to nie przypadek – kwas cytrynowy pomaga ustabilizować pianę i zapobiega jej opadaniu po dodaniu żelatyny. Do tego wprowadza kwaskowaty smak. 

Kolejny ważny etap to dodanie żelatyny. Zawsze rozpuszczaj ją w gorącej wodzie, aby dobrze się rozpuściła. Kiedy będzie nadal płynna, ale delikatnie przestudzona, idealnie nadaje się do dodania do piany z białek. Aby jeszcze bardziej zmniejszyć ryzyko zwarzenia masy, warto zastosować prosty trik, czyli zahartować żelatynę. Wystarczy dodać 1-2 łyżki ubitej piany do przestudzonej żelatyny, energicznie wymieszać i dopiero tak przygotowaną mieszankę wlać do reszty piany. 

Po dodaniu żelatyny do piany miksuj lub mieszaj masę na najniższych obrotach – tylko do połączenia składników. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3278

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 5787

do 60 min 60 min
15
wałek
wałek
Ciasta

Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Ciasta Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia min...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 4408

do 30 min 30 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 658

do 60 min 60 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Dania główne Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...

  • Polska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 12388

do 60 min 60 min
9
ewaeu
ewaeu
Zupy

Kolagenowy barszcz ukraiński

Zupy Kolagenowy barszcz ukraiński

Polecam. Smaczna, pożywna zupa.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2089

do 60 min 60 min
17
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3278

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 5787

do 60 min 60 min
15
wałek
wałek
Ciasta

Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Ciasta Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia min...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 4408

do 30 min 30 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 658

do 60 min 60 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Dania główne Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...

  • Polska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 12388

do 60 min 60 min
9
ewaeu
ewaeu
Zupy

Kolagenowy barszcz ukraiński

Zupy Kolagenowy barszcz ukraiński

Polecam. Smaczna, pożywna zupa.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2089

do 60 min 60 min
17
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ptasie mleczko z truskawkami
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Masa:
  • 200 szklanki drobnego cukru
  • 100 ml syropu truskawkowego
  • 120 ml wrzątku
  • 6 białek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
Spód:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie ptasiego mleczka rozpocznij od zrobienia kruchego spodu na bazie ciasta na tartę. W tym celu wszystkie składniki przeznaczone na spód umieść w misce (masło musi być zimne) i miksuj. Powinna pojawić się masa o konsystencji mokrego piasku. Wówczas bez wyłączania miksera zacznij dodawać do ciasta zimną wodę. Dodawaj ją po jednej łyżce i gdy masa się połączy, nie dodawaj już więcej wody. Ciasto włóż do woreczka, szczelnie zawiń i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.

2

Gdy minie czas leżakowania ciasta, włącz grzanie w piekarniku na 185 stopni Celsjusza. Ciasto krój na plastry i wyklejaj nim natłuszczoną formę do pieczenia. Ciekawy efekt uzyskasz, jeśli wypełnisz nie tylko spód, ale obkleisz też boki formy. Pamiętaj o nakłuciu ciasta widelcem, by się nie wybrzuszyło podczas pieczenia.

3

Spód piecz około 20-25 minut. Gotowe ciasto odstaw do całkowitego przestudzenia.

4

Teraz czas na przygotowanie pianki. Żelatynę zalej wrzątkiem i rozmieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw do przestudzenia.

5

Białka umieść w misce i ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie dodaj do nich partiami cukier – między każdą porcją miksuj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na końcu ubijania dodaj sok z cytryny, a następnie dodaj przestudzoną żelatynę i wymieszaj całość na wolnych obrotach.

6

Połowę pianki włóż do środka upieczonego i przestudzonego ciasta. Do drugiej połowy pianki dodaj syrop truskawkowy, wymieszaj i od razu wyłóż na wierzch jasnej pianki.

7

Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Dzięki temu masy porządnie stężeją i będzie łatwiej nakładać estetycznie wyglądające porcje.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki