Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, pyszne i domowe ptysie :-). Ciasto ptysiowe (parzone) oraz krem budyniowy to idealne połączenie. Ptysie można nadziewać kremem czekoladowym lub bitą śmietaną, zachęcam do wypróbowania!
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 259
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104568
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 352
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9080
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 259
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104568
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 352
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9080
Składniki
Ciasto parzone: w rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła (około 7 minut). Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut. Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne). Na koniec dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (np. 1M). Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie). Piec w temperaturze 180ºC przez około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.
Krem budyniowy: odlać szklankę mleka, resztę mleka zagotować z cukrami i masłem. Do szklanki mleka dodać budynie, mąki i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i wlać na gotujące się mleko. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (nie może być grudek), gotować około 3 minut. Budyń powinien stracić smak surowizny, ostudzić. Kremem przełożyć ptysie. Ptysie można przełożyć kremem budyniowym lub bitą śmietaną. Smacznego!