Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie i jedyne w swoim rodzaju, domowe ptysie do niedzielnej kawy
Mikser, papier do pieczenia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 118
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 48
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 46
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 118
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 48
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 46
Składniki
Ciasto Wodę włącz do garnka i gotować, wrzucić odważone masło i doprowadzić do rozpuszczenia masla, ściągnąć z palnika i dodać mąkę, wszystko wymieszać, nie powinny się robić grudki ze względu na masełko. Masę z powrotem wstawić na gaz i mieszać na małym ogniu około minute. Po tym czasie przełożyć masę do metalowej miski i poczekać aż się przestudzi. Następnie dodać jajka, najpierw jedno i dobrze wymieszać tak by się połączyło z ciastem, powtarzać czynność z pozostałymi jajkami. Kiedy ciasto będzie calkowicie wystudzone, przekładamy do rękawa i na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy "bezy" o średnicy około 4 cm. W międzyczasie nagrzewamy porządnie piekarnik opcja góra /dół 200stopni i wkładamy ciasto na 30 min aż się zarumienia, nie otwieramy piekarnika, by nie opadły. Formując ptysie zostawiamy sporo miejsca pomiędzy nimi, ponieważ mogą sporo wyrosnąć. - moje tym razem nie wyrosły aż tak, bo piekarnik odmówił posłuszeństwa więc nałożyłam jeden na drugi. Jeśli wasze wyrosną, to po ostudzeniu przekrajamy je na pół i wtedy nakładamy krem na jedną stronę a druga przykrywamy.
Krem Śmietanę mocno chłodzimy przed ubijaniem. Wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy około 1 min, dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę, aż się połączy ze śmietana. Nie za długo by się maslo nie zrobiło, mocno schłodzona śmietana zajmie nie dłużej jak 2 min ubijania.