Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ptysie czekoladowe"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35937
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 155
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 268
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 319
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35937
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 155
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 268
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 319
Składniki
W rondelku zagotować szklankę wody z masłem. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz szczyptą soli. Utrzeć gładkie, lśniące ciasto (powinno odstawać od dna oraz ścianek naczynia). Wystudzić i wbijać jajka – po jednym, energicznie mieszając albo miksując.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230oC. Szprycą lub łyżką nakładać na papier kulki ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Między kulkami musi być zachowana odległość około 5 cm. Piec około 30 minut. Wystudzić.
Śmietankę ubić z bitą śmietaną w proszku i z cukrem. Ptysie przekrawać bardzo ostrym nożem i przekładać masą. Posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.
Aby zrobić ptysie z kolorowym kremem, zamiast bitej śmietany w proszku dodaj galaretkę o pożądanej barwie.Źródło: Twoje Imperium