Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ptysie w czekoladzie"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Składniki
Mleko zagotuj razem ze 125 ml wody i szczyptą soli. Dodaj masło, a potem mąkę. Gotuj dalej, ciągle mieszając, aż ciasto zrobi się szkliste i zacznie odstawać od ścianek naczynia.
Garnek zdejmij z og nia. Wbijaj po jednym jajku i dalej ucieraj (kolejne jajko wbijaj dopiero, gdy poprzednie całkowicie się wchłonie).
Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciskaj na pokrytą pergaminem blachę małe ptysie. Piecz 15 minut w temp. 200 st. Lekko przestudź, szybko przekrój na połówki.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, wsypuj cukier waniliowy wymieszany z zagęszczaczem do śmietany oraz 2-3 łyżki dżemu. Przestudzone połówki ptysiów napełnij bitą śmietaną. Polej tężejącą czekoladą.
Czas ok. 75 min; porcja – 190 kcal, cena 70 grŹródło: Świat kobiety