Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zabrać za ciasto ptysiowe, myślałam że jest trudne, ale szczerze jest to łatwiejsze jak myślałam i powiem że nie ma się co bać. Moje 1 ptysie może wyszły nie najlepiej ale bardzo smacznie.
blaszka , papier do pieczenia
W garnku o grubszym dnie gotujemy wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli.
Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy mikserem do całkowitego połączenia się składników.
Ciasto jest gotowe, gdy ma lekko szklisty wygląd i odchodzi od ścianek.
Garnek z ciastem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Następnie wbijamy po jednym jajku, dokładnie miksujemy i wbijamy kolejne, pamiętając o tym że kolejne jako wbijamy dopiero gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego lub do szprycy z dekoracyjną końcówką.
Następnie wyciskamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -20 minut.
Jeżeli chcemy mini ptysie wyciskamy porcje ciasta w wielkości dużego orzecha włoskiego, (pamiętajmy o odstępach pomiędzy porcjami ciasta).
Przygotowujemy śmietanę;
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem.
Pod koniec dodajemy śmietan fix.
Ptysie po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.
Rada;
(jeżeli lubimy mocniej sztywną śmietanę to na koniec możemy dodać rozpuszczoną letnią żelatynę),
ptysie możemy nadziewać masą budyniową lub ulubionym kremem itp,
jeżeli zostanie nam ciasta możemy je wykorzystać i upiec domowy groszek ptysiowy który będzie idealnym dodatkiem do zup - krem.
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 92
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 178
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 87
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1060
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 36
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 92
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 178
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 87
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1060
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 36
Składniki
W garnku o grubszym dnie gotujemy wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy mikserem do całkowitego połączenia się składników. Ciasto jest gotowe, gdy ma lekko szklisty wygląd i odchodzi od ścianek. Garnek z ciastem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku, dokładnie miksujemy i wbijamy kolejne, pamiętając o tym że kolejne jako wbijamy dopiero gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego lub do szprycy z dekoracyjną końcówką. Następnie wyciskamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -20 minut. Jeżeli chcemy mini ptysie wyciskamy porcje ciasta w wielkości dużego orzecha włoskiego, (pamiętajmy o odstępach pomiędzy porcjami ciasta). Przygotowujemy śmietanę; Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy śmietan fix. Ptysie po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem. Rada; (jeżeli lubimy mocniej sztywną śmietanę to na koniec możemy dodać rozpuszczoną letnią żelatynę), ptysie możemy nadziewać masą budyniową lub ulubionym kremem itp, jeżeli zostanie nam ciasta możemy je wykorzystać i upiec domowy groszek ptysiowy który będzie idealnym dodatkiem do zup - krem.
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 1007
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 319